Mik azok az őssejtek

Az emberi test egy csodálatosan összetett rendszer, amely különféle szerkezetekből áll, mindegyiknek megvan a maga célja. A testünk minden részét sejtek alkotják és mindegyikük rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek egyedivé teszik őket.
Mik is azok az őssejtek?

Az őssejtek olyan sejtek, amelyek életük végéig megőrzik osztódási képességüket és attól függően, hogy milyen stádiumban vannak, számos sejttípus kialakulhat belőlük. Különleges regenerációs képességüknek köszönhetően mind az embrionális, mind a felnőtt őssejtek felhasználhatók hiányzó, károsodott vagy hibásan működő szövetek pótlására, javítására.
Valójában minden sejtünk őssejtekként kezdődött, amelyek a megfelelő fejlődési pillanatban differenciálódtak. A méhben egy embrió csontvázat, izomszerkezetet, idegrendszert és minden más dolgot képez, amely életet ad nekünk, mivel az embrionális őssejtek más struktúrák kialakulásakor differenciálódnak. Miután a baba megszületett, a testben még mindig vannak őssejtek, de várnak arra a pillanatra, amikor eljön az idő és szükség lesz arra, hogy specializálódjanak.

Az őssejtek képesek osztódni és megújulni hosszú ideig. Sok sejt általában nem replikálódik önmagában – például vér-, ideg- vagy izomsejtek. Az őssejtek viszont hosszú ideig képesek replikálni magukat a populációjuk növelése érdekében: ezt a folyamatot proliferációnak nevezzük. Ez azonban nem történik spontán módon, mivel az őssejtek hajlamosak nem szétválni, amíg nem aktiválódnak a sejtek fenntartásához szükséges több sejt igénye, betegség vagy sérülés esetén.

Az őssejtek típusai:A megtermékenyített petesejt (totipotens), az embrionális őssejt (pluripotens), a megújulásra képes, de csak egyetlen sejttípust előállítani képes őssejt (unipotens), és a szervezet szöveti őssejtjei (multipotens).

Az őssejtek száma és aktivitása az életkor előre haladtával folyamatosan csökken. “Csúcsteljesítményüket” az emberi életkor kb. 25. évében  érik el, attól kezdve lefelé mutatnak a paraméterek. Megnyugtató azonban az a tény, hogy nem tűnnek el a szervezetből, csak aktivitásuk csökken – inaktívvá válnak. A szervezet egyes területein, úgynevezett “niche”-ekben raktározódnak, alszanak, és “ébredésük” során különböző sejttípusokká képesek alakulni.

Rendkívül fontos tulajdonságuk, hogy az őssejt kizárólag egészséges sejtté képes alakulni. Ezen tulajdonsága teszi alkalmassá a szervezetben elromlott-meghibásodott sejtek lecserélésére: a szervezet regenerálására, az öregedési folyamatok lassítására, különböződegeneratív állapotok felszámolására.

-a zsírszöveti niche-ből képződhet: porc-, izom-, csont-, és idegsejt
-a perifériás vér niche-ből képződhet: csontvelő-, ideg-, és vérsejt
-a csontvelői niche-ből képződhet: porc-, ín-, izom-, zsír-, máj-,
csontvelő-, agy-, ideg-, vér-, és szívizomsejt
-a vázizom niche-ből képződhet: harántcsíkolt és simaizom-, szívizom-,
csont-, zsír-, és porcsejt
-a méhlepény niche-ből képződhet: csontvelő-, ideg-, porc-, ín-, és vérsejt
-a szőrtüsző niche-ből képződhet: bőr-, agy-, simaizom-, és zsírsejt

Ha a vérben keringő őssejtek egy adott szöveti környezetbe kerülnek, és megfelelő potenciállal rendelkeznek, képesek lehetnek különböző szövetet alkotó érett sejtekké alakulni és új funkciót ellátni.

A felnőttek őssejtjei ugyanúgy működnek, mint az embriók. A felnőtt szervezetben a szöveti őssejtek biztosítják az élet során folyamatosan használódó szöveteink állandó újraképződését.

Az őssejtek kutatása az 1960-as években Ernest A. McCulloch és James E. Till kanadai kutatók eredményeiből indult ki. Az elmúlt 55 évben számos kutatás zajlott, és a mai napig a világ számos laboratóriumában vannak kísérletek, vizsgálatok az őssejtek megismerésére.

Az őssejtek két forrásból származhatnak: embriókból és felnőtt szövetekből. Sokáig azt gondolták, hogy az embrionális őssejtek (ESC-k) az egyetlen megbízható forrás, mivel ezek a “fiatal” sejtek nem halmoztak fel olyan sejtkárosodást, mint az idősebb sejtek. Viszont az embrionális őssejteknek is vannak korlátai. Ide tartoznak az etikai aggályok, az ESC-kből származó transzplantált szövetek immunológiai visszautasítása és az adományozott anyag korlátozott elérhetősége. Nem beszélve arról, hogy ez az eljárás nagyon költéges.

Napainkban is folynak a kutatások, annak lehetőségét mérlegelve, hogyan lehetne az egyre betegebb emberiség egészségét úgy visszallállítani, hogy idősebb korukban is olyan életminőségben élhessenek, amit csak egészséges állapotban lehet:fájdalmak és gyötrelmes betegségek nélkül megöregedve, fizikai és szellemi fiatalosságukat megőrizve.

PL. A LifePharm szabadalmaztatott fertilizált tyúktojás-kivonata a felnőttek fibroblast növekedési faktorral kapcsolatos kutatásokon alapul. A témában végzett több, mint száz évnyi kutatások azt mutatják, hogy a tojás-extraktátum stimulálja a sejtgyógyulást és a sejtregenerációt. A LifePharm bioaktív tojás növekedési faktorok megtermékenyített tyúktojásokból kerülnek kivonásra egy szabadalmaztatott szárítási eljárás révén, amely biztosítja, hogy a növekedési faktorok és a tápanyagok sértetlenek maradnak.